DE DEMERBROEKEN - NATUURPUNT SCHERPENHEUVEL-ZICHEM
SCHERPENHEUVEL-ZICHEM • De Zichemse Demerbroeken zijn ontstaan in het stroomgebied van de rivier "Demer". In de driehoek Testelt, Averbode en Zichem is de vallei op zijn breedst. Oude meanders herbergen door de wisselende waterstand bijzondere moerasflora. De rust en uitgestrektheid van de Demerbroeken werkt als een magneet voor vele vogelsoorten als dek kleine karekiet, rietgors en blauborst.

De Demer en zijn bijrivieren werden voorheen gebruikt als open riool en de gevolgen hiervan zijn nog steeds te zien in de vorm van historische vervuiling. De grote overstromingen van de laatste 50jaar hebben de biodiversiteit grondig in de war gestuurd.

Natuurpunt tracht in samenwerking met onze afdeling (vrijwilligers) de Demerbroeken te herstellen, zoals Ernest-Claes ze beschreef in zijn verhalen. Stilaan zie je de metamorfose, de schoonheid van het landschap wordt beaamd door de talrijke bezoekers met lof en positieve commentaar.

Grenzend aan het natuurgebied ligt de achtertuin van het geboortehuis van Ernest Claes. Huize Ernest Claes is behalve een museum ook een bezoekerscentrum van Natuurpunt. Wil je de Demerbroeken zelf ontdekken, dan kan je kiezen uit drie wandelingen (3km, 4km en 9km) die vertrekken aan Huize Ernest Claes en op het kerkplein van Testelt.
E. Claesstraat 152
3271 Scherpenheuvel-Zichem
breng me hierheen